Připraví se 30 gr. vyziny,  1 a 1/2 litru smetany, 240 gr. cukru, 240 gr. sladkých mandlí. Vyzina se drobně utluče kladívkem na týlci sekyrky, nožem se na nitky roztrhá a, aby se veškerý cizí zápach odstranil, namočí se na několik hodin, voda se třikráte slije a nahradí čerstvou, se sklenicí vody s postaví na hodinu na teplé místo, pak na oheň, stále se jí míchá, když se vaří, pěna se tak dlouho shání, až se úplně vyčistí. Prospěšno jest, když se upraví den před upotřebením a nechá přes noc státi, aby se mohlo určiti, mnoho-li jest třeba mléka. Mandle se spaří, osuší, drobně utlukou se mlékem, vše se dá na pekáč a tak dlouho se tím nad ohněm míchá, až se to vaří, pak se procedí několikráte šatem a nechá vychládnouti, dá se pak do zvláštní formy a užívá se za okrasu pečiva. Huspenina tato jest také co jídlo velmi chutná.