Na 4-6 holoubat se povaří chvíli půl kilogr.  rejže ve vodě, vysype na síto a voda nechá okapati, pak se ve mléce nebo polévce dovaří a nechá na teplém místě státi. Zatím se ovaří připravená holoubata ve vodě, 120 gramů másla s moukou se smíchá, rozředí polévkou anebo vodou, ve které se holoubata ovařila, omáčka se povaří, holoubata do ní vloží, osolí a uvaří, přidati se mohou také smrže. Zatím než holoubata vychládnou, přimíchá se k rejži 120 gramů másla, 4 žloutky, 2 celá vejce a sůl, rejže se dá do formy, holoubata se smrži do ní nakladou a rejží přikryjí, rejže se nožem urovná, pomastí máslem, ve kterém se rozkloktá vejce, posype strouhanou houskou, hodinu se peče a s omáčkou dá na stůl. Tímto způsobem se může upraviti i jiné lékařem dovolené maso.