Má-li těsto býti podařené, musí všechny součásti vlažné býti a těsto musí býti v teplé místnosti upraveno. K obyčejnému těstubez jiných přídavků stačí na 1/2 kilogramu mouky 17 a 1/2 gramu (1 lot) droždí; poněvadž těsto s máslem, hrozinkami a mandlemi obtížněji kyne, dá se o polovici droždí více. Mouka se proseje a trochu ohřeje, postaví se totiž chvíli na kamna nebo ke kamnům, taktéž mléko budiš vlažné. Máslo se vypere dříve než se dá do těsta, aby se zbavilo soli, máslo nemá roztéci.

Hrozinky, mandle, cukr jakož i mísa, vál a nádoby vůbec nemají býti studené. Vejce se dají do vlažné vody nebo rozmíchají ve vlažném mléce . Když se přimíchá mouka, přidá se na kilogram malá lžíce soli. Těsto se dobře propracuje buď měchačkou nebo rukama, až se počnou tvořiti bubliny, anebo se těsto trhá na kusy a tluče se jím na vál, čímž se stává kypřejším a jemnějším, přikryje se šatem a nechá se hodinu nebo déle na vlažném místě odpočinouti, pak se mu dá libovolná podoba a nechá se obyčejně ještě chvilku kynouti.