Při paštikách bylo upravování máslového těsta již zevrubně popsáno, stůjž zde ještě jednou. Počítá se půl kilogr. másla, 620 gr. mouky, 2 žloutky a 3 šálky vody. Máslo se vypracuje čistýma rukama na vále s čerstvou vodou nebo vypere, až stuhne a není v něm větších kousků, pak se vloží do studené vody a nechá utvrdnouti. Přidáme-li v létě kousek ledu k němu, tím lépe. Mouka se odváží, prosije a taktéž na studeném místě nechá vychládnouti. Když vše se takto připraví, nasype se půl kilogr. mouky na vál, udělá do prostřed důlek, do něho dají dva žloutky, zrovna tolik másla a 2 nejvýš 3 šálky vody, míchá se nejdříve nožem a pak oběma rukama, pak se všechno s rukou a válu oškrabe, čisté místo se popráší moukou a těsto se vyválí, vypracované těsto se v ubruse osuší, vloží do těsta, okraje složí, dvakráte vyválí a dvakráte složí; po třetí, když jest těžko na prst tlusté, vykrájí se z koláče, upekou na papíře, než se dají do trouby, proříznou se zde onde, sic jinak povstanou bubliny a koláče nejsou rovné, kdyby při posypávání koláčů bylo více než zbylých 120 gramů mouky třeba, neškodí to, koláče se zavařeninou pomaží, polijí jako předešlé a osuší.